Munka és az örömök I.

Maradjunk, vagy álljunk tovább egy jobb állás reményében?

work

Örök téma, hogyan lehet egy munkavállalót megtartani és kedvet csinálni a munkájához. Munkám során sokat kutattam az ösztönzés művészetét. Sok módszer kipróbálásával szerencsére lehetőségem volt a működését is megtapasztalni.

Minden esetben igaz, hogy egy jó vezető nem feledi, hogy sem ő, sem beosztottjai nem rabszolgák. Mind emberek, akik tudják, milyen feltöltő erővel bír egy napközbeni rövid séta, vagy pár perces beszélgetés. Ezek által megújulva pedig mindenkinek könnyebb ellátnia a soron következő, határidős feladatot vagy visszaülni az íróasztalhoz, és újra figyelemmel és kíváncsisággal koncentrálni arra, ami előttünk áll.

Még ez a teljesítménykényszeres világ sem lesz szegényebb, ha a jogosan járó ebédidőben sétálunk egy hosszabbat, vagy óránként tartunk tíz perc pihenőt. Ezzel megtiszteljük saját magunkat és egyúttal a munkát is, hiszen erősítjük koncentrálóképességünket.

Órákon át nem állsz fel az asztalodtól, mert félsz, hogy valamit a fejedhez vágnak vagy szóvá tesznek? Hol vagy ilyenkor? Miért nem mersz kiállni önmagadért? Hiszen, ha mindig határidőre elkészülsz a feladataiddal, akkor ennyit igazán megérdemelsz! Attól, mert valaki sajnál valamit tőled, esetleg saját magát nem tiszteli kellően, te még élhetsz azzal, ami jár neked!

Amennyiben konfliktus adódik, keressétek a megfelelő megoldást, amelyben mindenki elégedett lehet önmagával és a csapatmunkával!

Kérdezz önmagadért, a megoldásért és a csapatért!

Ne gondolj többet bele egy beszélgetésbe, vagy kérésbe! Csak csináld meg, amennyiben pedig valami nem világos, nem egyértelmű, merj kérdezni! Hiszen nem vagy gondolatolvasó, nem is várja ezt tőled senki. A kommunikáció nemcsak arra való, hogy kellemes és szép dolgokról beszéljünk, hanem arra is, hogy kényes témában is merjünk felszólalni, segítséget kérni. Ne félj másokkal együtt keresni a megoldást!

Fontos, hogy ha kell, nemet is merj mondani! Természetesen mondd el, miért nem tudod most elvállalni azt, amivel szeretnének megbízni! Az időd nem engedni? Ne is vállald túl magad! Hiányzik valamilyen képességed vagy készséged? Van egy jó hírem: minden fejleszthető! Csak légy nyitott és vállald a fejlődés iránti vágyad! Hiszen folyamatosan tanulnunk kell, hogy még jobbak lehessünk, még jobban elvégezhessük a ránk bízott feladatokat.

Előfordulhat, hogy te mindent megteszel, mindent jól teszel, mégsem becsülnek. Ebben az esetben elgondolkodtató, hogy tényleg ezen a helyen szeretnél-e további erőt, energiát és időt fordítani a munkára, rájuk áldozni a tudásodat és képességeidet?

spiral-1208196_1920Melyek egy munkahelyi csapat mozgatórugói?

Hogyan lehet a különbözőségeket és hasonlóságokat közös nevezőre hozni, és kedvet csinálni a kedvteleneknek is?

Ezután azoknak a terveknek és megfelelő stratégiáknak a felépítése következik, amelyekkel párhuzamosan napirendre kerülnek az egyéni kompetenciák is. Hiszen ezek nélkül nem jön a siker!

Első lépés a vezető ön- és emberismerete: fel kell ismernie, ha alkalmazottai most éppen erősítésre és segítségre szorulnak!

Végül jöhet a közös ötletelés, beszélgetés, amely során kiderül, kinek, hogy tetszik az új feladat? Változtatna valamin, hogy sikeresebben, hatékonyabban láthassa el munkakörét? Hogyan tudna élvezettel, de úgy dolgozni, hogy maradjon ideje kollégái vagy felettese megsegítésére is? Hogyan oldható meg, hogy ha időközben kiderül, mégsem hozzá illő feladatot kapott, akkor át lehessen őt csoportosítani oda, ahol szükség van rá?

Az a legfontosabb, hogy az önbecsülés és a kíváncsiság érzése mindnyájunkban meglegyen, ha pedig szükséges, erősítsük! Hiszen nem minden esetben a pénz a legfőbb motivációs eszköz! Fontos megismerni a dolgozok fizikai és lelki igényét is, amit egyéni és közös foglalkozáskor lehet kideríteni!

 A fenti sorokkal kívánok minden napra izgalmas és boldog perceket, a munkahelyeden is!

 

 

© 2016 - szarvasokkalfutono.hu